Tuki- ja liikuntaelinsairauksien aiheuttamat kiputilat ja toimintakyvyn haitat ovat yleinen syy hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet vaivaavat joka viidettä työikäistä. Oireet voivat alkaa tapaturmaisesti tai kehittyä vähitellen virheellisen kuormituksen seurauksena.
Yli miljoonalla suomalaisella on jokin pitkäaikainen tuki- ja liikuntaelinten sairaus. Oireita on tyypillisimmin niska- ja hartiaseudulla, lanneselässä sekä nivelrikosta aiheutuen eri nivelissä.
Useiden TULE-sairauksien syntyyn ja etenemiseen voi vaikuttaa kiinnittämällä huomioita elintapoihin ja vähentämällä riskitekijöitä.
Tuki- ja liikuntaelimistö koostuu luista, nivelistä, nivelsiteistä, lihaksista ja jänteistä. TULES-fysioterapiassa pääpaino on eri-ikäisten ihmisten tuki- ja liikuntaelimistön toiminnassa.
Fysioterapiaan kuuluu fysioterapeuttinen tutkiminen, manuaalinen terapia sekä neuvonta ja ohjaus omatoimiseen harjoitteluun. Leikkausta edeltävä ja leikkauksen jälkeinen fysioterapia kuuluvat myös TULES-fysioterapiaan.
Omatoiminen harjoittelu
Fysioterapeutin antama ohjaus omatoimiseen harjoitteluun on merkityksellinen osa tuki- ja liikuntaelinsairauksien fysioterapiaa.